Kasvua yrittäjyydestä

admin

Puhutaanpa hetki yrittäjyydestä.

Kun tarvitset kampaajaa, putkimiestä, kukkakauppiasta, arkkitehtia, muusikkoa, pitopalvelua, valokuvaajaa tai kaivinkonetta, niin todennäköisesti soitat yrittäjälle. Ruokaa ei tässä maassa tuotettaisi ilman maaseutuyrittäjiä. Valtava määrä käyttämistämme palveluista on olemassa yrittäjien ansiosta.  Silti yrityksistä tulee ensimmäiseksi mieleen suuryritykset; pankit, ruokakauppaketjut, teollisuuslaitokset, metsäyhtiöt jne.  

Yrityksiä on hyvin eri kokoisia yhden hengen ammatinharjoittajista suuryrityksiin. Yrityksistä yli 90 % on alle 10 hengen yrityksiä eli mikroyrityksiä. Yhteistä niille on se, että Suomen talouskasvu syntyy kaikenkokoisten yritysten kautta. Vienti on valtiontalouden veturi, mutta valtava potentiaali piilee myös mikro- ja pienyrityksissä, jotka ovat ketteriä muuntumaan ja kehittämään tuotteita ja palveluja. Ikäluokkien pienentyessä moni yritys on vailla jatkajaa, mikä tarjoaa uramahdollisuuksia.

Viime viikolla Kuopion Yrittäjien vaalipaneelissa keskusteltiin kasvun edellytyksistä. Lääkkeet ovat selkeät: Julkinen talous on saatava kuriin. Alentamalla työn ja yrittämisen verotusta voidaan luoda kasvua. Lisäksi tarvitaan työelämän uudistuksia ja investointeja, jotta yrittämisen esteitä saadaan madallettua ja lisätään tuottavuutta. Koulutus ja osaajien saaminen ovat avainasioita varsinkin täällä Itä-Suomessa. 

P.S. Nyt on oikea aika uudistaa myös free lancereiden asemaa ja muokata ansioturvaa sellaiseksi, että yrittäjyyden ja työntekijän roolit voi yhdistää kokonaisuudeksi.