83 vuotta

admin
Tänään 13.3.2023 tulee 83 vuotta siitä, kun talvisota päättyi. Eilen, kuten monena aiempana vuonna vuosipäivän tienoilla, kunnioitettiin talvisodan sankareita muistokonsertin muodossa Kuopion tuomiokirkossa.
 
Mieskuoron johtajana minulla on kunnia osallistua vuosittain erilaisiin isänmaallisin tilaisuuksiin, joista osa toteutuu Puolustusvoimien järjestämänä. Finlandia-hymnin johtaminen kuuluu olennaisena osana näihin tapahtumiin. Se on aina kunniatehtävä.
 
Näiden tapahtumien merkitys on kirkastunut viimeisen vuoden aikana ja Finlandian laulaminen syventynyt. Me muistamme siitä huolimatta, että sodat läpieläneitä suomalaisia on vuosi vuodelta vähemmän. Me, jos ketkä ymmärrämme, mitä ukrainalaiset joutuvat kestämään tänään.
 
Oheinen kuva on muistokonsertin harjoituksista. Itse konsertissa kirkko oli täpö täynnä kuulijoita, mikä kertoo asian tärkeydestä. ”Himmetä ei muistot koskaan saa.”