Kinastelua hiekkalaatikolla

admin

Viime viikolla urakoin vaalikonevastausten parissa. Se on haastava homma, sillä monet kysymyksistä on asetettu niin, että yksiselitteinen kyllä-ei -vastaaminen on vaikeaa. Omiin vastauksiin voi onneksi laittaa perusteluja ja siten avata omia näkemyksiä, joten toivottavasti moni vaalikoneista sopivaa ehdokasta hakeva malttaa lukea myös niitä. 

Parissa vaalikoneessa kysyttiin minkä puolueen kanssa menisit mieluiten hallitukseen. Someväittelyissä asiaa on lähestytty lähinnä asenteella ”me ei sitten ainakaan leikitä teidän kanssa” eli samaan malliin kuin taaperot saattavat kinastella hiekkalaatikolla. 

Puolueiden ja niiden edustajien ja kannattajien arvomaailmat ovat välillä todella kaukana toisistaan. Neliraajajarrutus yhteistyöstä ennen vaaleja ja niiden tuloksia ei kuitenkaan kuulosta kovin viisaalta. Yhdessä vaalikoneessa kysyttiinkin myös hyvän kansanedustajan (tai poliitikon ylipäätään) kolmea parasta ominaisuutta. Itselleni tuli ensimmäisenä mieleen yhteistyökyky, sillä ilman sitä yhteisten asioiden hoitamisesta ei tule mitään. Yhteistyötä täytyy pystyä tekemään, vaikka kuinka eri lailla ajattelisi joistakin asioista. 

Olen ollut toistakymmentä vuotta mukana kirkkopolitiikassa, jossa jatkuvasti kokoustan ihmisten kanssa, joiden ajatukset tietyistä asioista eroavat kuin yö ja päivä minun ajatuksistani. Niissä emme pääse koskaan konsensukseen. On myös asioita, joissa löydämme yhteisen linjan ja yhteistyöllä olemme saaneetkin vietyä tärkeitä asioita eteenpäin. Omia arvoja ei tarvitse myydä, vaikka toimiikin toisin ajattelevien kanssa joissakin asioissa. 

Vaalien alla tarvitaan selkeitä kannanottoja. Kaikkia ne eivät koskaan tule miellyttämään. Hiekkalaatikkokinastelutkin kuuluvat siihen retoriikkaan, mutta vaalien jälkeen vasta otetaan oikeasti mittaa arvoista, linjavedoista ja yhteistyökyvystä. Neuvotteluovia ei ole syytä sulkea vielä, mutta omaa BATNAa* (Best Alternative To a Negotiated Agreement) kannattaa jo miettiä, sillä odotettavissa on haastavia neuvotteluja millä tahansa vaalituloksella.

P.S. Mikä olisi minun suosikkipuolueeni hallituskumppaniksi? Vaalikoneeseen vastasin RKP. Se ei tietystikään riitä hallituspohjan rakentamiseen, mutta kun vaalikoneessa kerran täytyy ostaa sika säkissä ilman hallitusohjelmaneuvotteluja, niin tuo tuntuu turvallisimmalta vaihtoehdolta. 

*BATNA-termi on tuttu juristin neuvotteluohjeista. Jos sopimusta ei synny helposti (kun molempien osapuolien toiveet yhdistyvät), helpottaa, jos omat rajat on valmiiksi mietittynä, jotta kompromissi ei käy jälkikäteen kalliiksi tai sopimus jää saavuttamatta jääräpäisyyden vuoksi.