Ehdolle kuntavaaleihin 2021

Jaana Turunen

Jaana Turunen

Jaana Twitter

Mikä sai minut lähtemään ehdolle kuntavaaleihin 2021 Kuopiossa keskellä ruuhkavuosia?

Päätös ei ollut helppo ja vaati paljon pohdiskelua. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun kysyttiin, mutta tähän saakka olen vastannut ‘kiitos ei’ kaikille kysyjille ja vedonnut ajankäyttöön. Yhteisten asioiden hoitaminen on toki kiinnostanut aina ja olenkin ollut erilaisissa luottamustehtävissä parin vuosikymmenen ajan. Ne olen kuitenkin hoitanut poliittisesti sitoutumatta, sillä sellaiseen ei ole ollut niissä tarvetta.

Ajankäytön (perheen, töiden ja luottamustehtävien yhteensovittaminen) mietinnän lisäksi jouduin pohtimaan sitoutumattomuuttani. Politiikka on yhteispeliä ja sitä tehdään yhdessä oman ryhmän ja muiden ryhmien kanssa. Se edellyttää johonkin ryhmään liittymistä. Tämä vaati oman mietintänsä, sillä jokaisesta puolueesta löytyy hyviä ja vähemmän hyviä puolia (ymmärrettävää, olemmehan ihmisiä). Toisekseen piti miettiä, miten sellainen vaikuttaa työhöni, jossa tehdään yhteistyötä hyvin erilaisten tahojen ja eri taustoista tulevien ihmisten kanssa. Somehuutelut ovat myös osoittaneet, miten yksittäisten ihmisten ylilyönnit leimaavat muitakin laajalti. Asiatonta huutelua ei viitsisi vapaaehtoisesti kuunnella.

Miksi siis lähdin ehdolle nyt, kun vielä syksyllä sanoin kysyjille ei? Päätös kypsyi monen asian summana, mutta yksi iso asia nousee päällimmäiseksi: kulttuurielämän tarve. Tämä asia on korostunut koronavuoden aikana niin ammatillisesta näkökulmasta kuin kulttuurin kuluttajan näkökulmasta. Kun tästä pandemiasta joskus selvitään, on aika uudelleenrakentaa Kuopion kulttuurielämää ja kehittää sitä entisestään. Se ei saa jäädä monen muun tärkeän asian jalkoihin. (Kulttuuri tarkoittaa tässä sitä koko laajudessaan, myös ‘ruumiin kulttuurin’ sisältäen.)

Monen muunkin asian toteutuminen Kuopiossa kiinnostaa; miten hoidetaan terveyspalvelut, koulutus, yrittäjäystävällisyys, senioripalvelut ja monet muut kuntien toteuttamat palvelut. Miten päätöksenteossa ja toiminnassa näkyy ilmastoasioiden huomioon ottaminen tai yhdenvertaisuus esimerkiksi? Näistä ja muista ajatuksistani kirjoitan enemmän tulevissa postauksissani.

Tällä postauksella ilmoitan siis julkisesti, että olen ehdolla Kuopiossa tulevissa kuntavaaleissa Kokoomuksen listalla. Toivon, että tarpeeksi moni äänestäjä pitää minua tehtävään sopivana, sillä olen hyvin motivoitunut ja uskon, että minulla on kokemusta ja näkemystä yhteisten asioiden hoitamiseen laajalla rintamalla.